Keuzes maken

Een lesje prioriteiten stellen?

Het goede voornemen om meer tijd te gaan besteden aan fotograferen en alles erom heen is een maand later alweer gesneuveld. In het begin van het nieuwe jaar heb ik geen blog geschreven over mijn fotografie avonturen. Wanneer je niet op pad gaat, zijn er ook geen avonturen om over te schrijven. Een pup en een korte vakantie naar de sneeuw zijn hier debet aan. Wel twee hele leuke foto onderwerpen zou je zeggen. En ja, heerlijk genieten van een knisperende, witte wereld en dit dan ook nog eens vastleggen met de camera is wel favoriet bij mij. De korte vakantie staat meer in het teken van skiën met mijn gezin. Quality time heet dat zo mooi met een buitenlands benaming. Dat is voor mij net iets meer genieten!

Ik kan het niet laten

Tijdens een afdaling zie ik in mijn ooghoek een bijzonder natuurverschijnsel. Twee regenbogen tegenover elkaar met een halo van regenboog kleuren om de zon en een gekleurde bovenraakboog. Volg je het nog? Abrupt gooi ik mijn ski’s overdwars in de sneeuw, wat mij een paar boze blikken oplevert. Om sorry te zeggen voor mijn actie tover ik mijn charmantste lach op mijn gezicht. Maar mijn medepistegebruikers zijn inmiddels al een stukje verder de berg af gesuisd.

Helaas geen fotocamera bij mij. Dan maar met mijn mobieltje. Het lukt mij niet om het volledige optische verschijnsel vast te leggen. Nog even genieten en hup weer door. Tien minuten later is het magische moment voorbij. Wanneer ik even later naar mijn lieftallig gezin ski, sta ik nog te stuiteren, voor zover dat lukt op ski’s. “Hebben jullie dat gezien!”, tetter ik enthousiast tijdens de koffie en laat ze de foto zien. Op dat moment baal ik wel een beetje dat ik geen camera bij mij heb.

Maak kennis met

Ons gezin is uitgebreid met een puppy. Ook een geweldig foto onderwerp. Alleen is een pup eigenwijs en erg speels. Zo’n fotocamera is dan super interessant. Kun je dat ook eten? Mijn tijd wordt dan ook volledig opgeslokt met corrigeren en opvoeden van dit kleine, wollige stuiterballetje. Zijn naam is Buddy tweede naam Raptor, alias Schnappi. Dit geeft enigszins een beetje een beeld van ons kleine mormeltje.

Een nieuw jaar, nieuwe ronden en nieuwe kansen

Er borrelen bij mij wel weer allerlei ideeën op wat betreft fotografie waar ik graag mee aan de slag wil. Eén van mijn valkuilen is dan ook om met te veel dingen bezig te zijn. Mijn voornemen om meer met fotografie te doen, deel ik op in projecten. Dit begint met een idee en vervolgens uitwerken in een plan. Een traject dat gaandeweg meer vorm krijgt door uitdieping, bijschaving en hier en daar wat polijsten. Door kritisch op je fotowerk te zijn, ontwikkel jezelf nog meer en is het ook nog eens erg leerzaam.

Inmiddels de eerste, kleine, begin stapjes gemaakt met het project: ‘Myn Doarp’. De naam is nog een twijfelgevalletje, maar voor nu is dat nog wel even prima zo.

Mijn leefomgeving fotografisch vastleggen op diverse tijdstippen in diverse seizoenen passend bij het onderwerp dat ik op dat moment voor de camera heb. Dat is mijn doel. Door het maken van de eerste foto’s en tijdens een wandeling het echt zien van mijn omgeving ontstaan er weer andere ingevingen en composities. Doen, doen en nog eens doen is de beste leermeester. Je blijft jezelf ontwikkelen en je blijft leren.